Koirakuvaus sarja

Koiran valokuvaaminen – Kuinka saat vauhdikkaan kuvan koirastasi?

Koiran valokuvaaminen on hauskaa, mutta aika vaikeata ja joskus todella turhauttavaa. Minun tulee kuvattua koiria aika usein, koska ulkoilen niiden kanssa tosi paljon. Lenkkiä heitetään tietenkin päivittäin ja vielä useaan kertaan. Koirien valokuvaaminen on alkanut sujumaan minulta pikkuhiljaa koko ajan paremmin, koska minulla on aina joku kamera mukana ja lenkeillä ottamiani koirakuvia alkaakin olemaan aika rajusti. Hyvän koirakuvan ottaminen on kuitenkin hankalaa, varsinkin silloin jos olet yksin koiran kanssa ulkoilemassa.

Pitää tietää joitakin perusasioita liikkuvan kohteen kuvaamisesta ja valmistautua hieman etukäteen, jotta saa lenkin onnistumaan myös sen aikana otettujen kuvien osalta. Tiedän, että koiraharrastajia on paljon ja koiria myös kuvataan paljon. Ehkä silti voisin muutaman vinkin heittää niille, jotka eivät ole ihan kaikkea ehtinyt vielä kantapään kautta opettelemaan.

Kerron mitä pitää huomioida, jos haluaa kuvata juoksevaa koiraa ja vieläpä ilman avustajaa. Homma helpottuu huomattavasti, jos koiran ohjaaja on eri henkilö kuin kuvaaja. Mutta yksinkin pärjää pienellä harjoittelulla. Lue lisää

Revontulet panoraama

Northern Lights Photography – Easy tips for great pictures

I have been interested in photographing the night scenes over the last couple of years, and photographing the northern lights has been my longtime dream. Photographing the stars and the Milky Way in the night sky has taken me into the dark and mysterious places several times lately. A few times I have also been able to shoot the northern lights, and that has been an unforgettable experience. I will tell you some thoughts and things that I have learned about photographing the Aurora Borealis.

Here in southern Finland, where the northern lights are relatively rare, it is critical to plan your photo trip properly in advance. However, when the conditions are good, and the northern lights are visible in the sky, it is relatively easy to shoot them. In principle, photographing the northern lights can be done with a basic DSLR camera or even with a good quality point-and-shoot camera. However, your phone may not be ideal for this kind of shooting.

In this article, I will show you the equipment you need to take pictures of the northern lights as well as the things to take into consideration when planning your trip. The biggest challenge is finding the right time and choosing the best place for night shots. Profound planning is a crucial part of successful photos.

Lue lisää


Revontulet panoraama

Revontulien valokuvaaminen – helpot vinkit onnistuneisiin kuviin

Parin viime vuoden aikana olen kiinnostunut yövalokuvaamisesta oikein kunnolla ja revontulien valokuvaaminen on ollut haaveeni jo pitkään. Tähtitaivaan ja Linnunradan kuvaaminen on vienyt minut monina iltoina ja öinä sysipimeisiin paikkoihin taivaankappaleita ihmettelemään. Muutaman kerran olen päässyt kuvaamaan myös revontulia, joka kokemuksena on ollut vailla vertaansa. Ajattelin käydä seuraavassa hieman läpi ajatuksia ja asioita, jotka olen oppinut revontulien kuvaamisesta.

Täällä Etelä-Suomessa revontulet näkyvät melko harvoin, joten ennakkoon revontulien kuvaamisen suunnittelu ja revontuliennusteiden kyttääminen on ensiarvoisen tärkeätä kuvaamisen kannalta. Silloin kun olosuhteet ovat otolliset ja revontulia näkyy taivaalla, ei niiden kuvaaminen kuitenkaan ole kovin vaikeata. Periaatteessa kuvaaminen onnistuu jo ihan perus digi-järkkärillä ja jopa hyvälaatuisella pokkarilla. Puhelimella kuvat voi kuitenkin jäädä saamatta.

Kerron tässä artikkelissa, että mitä revontulien kuvaaminen vaatii ja mitä asioita pitää ottaa huomioon ja varusteita hankkia kuvausreissua suunnitellessa. Suurin vaiva on sopivan ajankohdan kyttääminen ja paikan valitseminen, mutta hyvin suunnittelemalla kuvat varmimmin onnistuvat.

Lue lisää

Motivaatio valokuvaamiseen hukassa – kuinka saada luovuus palaamaan?

Luovuus tarvitsee tilaa ympärilleen, eikä sitä voi pakottaa. Ei ole olemassa nappia mistä painamalla alkaa syntymään ideoita ja kaikki tekeminen alkaa tapahtumaan kuin itsestään. Joskus ei vaan synny eikä jaksa ja motivaatio valokuvaamiseen laskee. Pian usko itseensä ja tekemiseensä hiipuu kun huomaa sen, että kehitystä ei tunnut tapahtuvan. Silloin pitää pysähtyä ja kerätä voimia. Pitää miettiä asioita ja tutkiskella itseänsä, yrittää houkutella luovuus pikkuhiljaa taas esiin.

Olen ollut kohta vuoden jaksamatta panostaa valokuvaamiseen tai kirjoittamiseen kovinkaan paljoa. Tunnen itseni, en siksi ole lähtenyt yrittämään mitään väkisin, vaan sen sijaan olen miettinyt asioita. Haluaisinkin nyt kertoa, mitä olen puolessa vuodessa oppinut, ja mikä on saanut minut taas liikkeelle. Haluatko kuulla? Lue lisää

Olympus digital camera

Focus-stacking allows wider area of sharpness in macro images

I recently tested an entirely new photography technique for me. Namely ‘ focus-stacking’ technique for macro shooting. Well, it’s no new invention, but I haven’t found time to test it previously. And yet there were some lessons to be learned, I was inspired by the technology immediately. But what is it and when should you use focus stacking?

There are many tools and techniques for creating focus-stacking images, and the latest camera technology now allows you to create a focus stacking images also directly in the camera. I’ll show you a couple of examples of focus stacking in post-processing.

Update: I added another example because Affinity Photo is also able to stack focus-stacking images in its latest version.

Lue lisää

Olympus digital camera

Focus-stacking, eli tarkennuksen pinoaminen, mahdollistaa suuren terävyysalueen makrokuvissa

Tulipahan testattua taas jotain uutta ja ihmeellistä. Nimittäin ‘focus-stacking’ -tekniikkaa makrokuvaamisessa. No eihän se mikään uusi keksintö ole, mutta en ole aiemmin kerinnyt sitä testaamaan. Ja vielä jäi opeteltavaa tässäkin asiassa, mutta innostuin tekniikasta välittömästi Mistä siis on kysymys, ja mitä focus stacking kuvaaminen vaatii?

Työkaluja ja tekniikoita on monia, ja uusin kameratekniikka mahdollistaa nykyään focus stacking-kuvan luomisen suoraan kamerassa. Näytän tässä pari esimerkkiä focus stacking -kuvaamisesta ja kuvien pinoamisesta jälkikäsittelyssä.

Päivitys: Lisäsin vielä toisen esimerkin, koska Affinity Photo pystyy myös pinoamaan focus-stacking kuvia uusimmassa versiossaan.

Lue lisää

Kuvapankki kollaasi

Start selling your photos in stock photo agencies now – it’s easier than ever

Are you interested in selling your photos online? I’ve often been asked how to start it, how much it’s worth, and whether someone’s photos are good enough for selling. Now it is probably a time to deal with these issues.

In fact, I sent some new photos for sale after a half-year break and it seems that my skills are still in the place. All new photos were approved for sale to all the photo agencies I sent them in. It seems that it is even easier to get the photos approved by agencies than in the past.

Also, at least in Shutterstock and in Bigstock the images were approved almost lightning fast. I received the notice of approval almost immediately. So now it is the right time to start selling pictures as long as it is that easy. You never know what changes are coming, this business is evolving all the time. Lue lisää


Kuvapankki kollaasi

Aloita valokuvien myyminen kuvapankeissa nyt – se on helpompaa kuin koskaan

Kiinnostaako sinua valokuvien myyminen netissä? Minulta kysellään toistuvasti, että kuinka kuvien myyminen kannattaa aloittaa, kuinka paljon kuvien myymisellä tienaa, tai että kelpaisivatkohan kuvani myyntiin. On varmaan pitkästä aikaa syytä käsitellä hieman näitä asioita.

Itse laitoin pitkästä aikaa kuvia myyntiin yli puolen vuoden tauon jälkeen ja näyttää siltä, että taito on yhä tallella, koska kuvani hyväksyttiin myyntiin kaikkiin kuvatoimistoihin. Näyttäisi siltä, että kuvia on nyt jopa helpompi saada hyväksytettyä kuvatoimistoihin kuin aikaisemmin. Sen lisäksi ainakin Shutterstock ja Bigstock käsittelevät kuvat nykyään salaman nopeasti.

Sain ilmoituksen hyväksymisestä lähes välittömästi. Eli nyt on todellakin oikea aika kokeilla myymistä tai laittaa kuvia urakalla lisää myyntiin niin kauan, kuin se on näin helppoa. Koskaan ei tiedä, että mitä muutoksia seuraavaksi on luvassa. Lue lisää

Lightroom hidas kuin etana

Lightroom hidastelee, mikä neuvoksi?

Törmäsin netissä hauskaan kieli poskessa tehtyyn kirjoitukseen, jossa sen kirjoittaja kirjoittaa kirjeen Adobelle ja pyytää sitä tekemään jotain, koska hänen Lightroom hidastelee. Lueskelin aiheesta lisää ja selailin nettiä ja löysin aika monta kirjoitusta, jossa valitettiin samaa asiaa. En ole tajunnutkaan, että Lightroom on muuttunut näin hitaaksi, koska en ole enää vuosiin sitä käyttänyt. Onko se todella?

Olen käyttänyt Adoben ohjelmia vuosia, enkä muista että ne olisivat mitenkään erityisen hitaita olleet. Photoshopistakin usein kuulee nurinaa, mutta lähinnä sen vuoksi että siinä alkaa olla jo liikaakin ominaisuuksia, ja siksi sen käyttö alkaa olla monimutkaista ja hankalaa. Lightroomissa tämä ongelma ei ainakaan vielä ole paha, koska se on paljon tuoreempi ohjelmisto vaikka täyttikin jo kymmenen vuotta. Onnea pyöreistä vuosista Lightroomille! Lue lisää

Dxo optics pro 9

DxO Optics Pro 9 saatavilla ilmaiseksi rajoitetun ajan!

Muistako vielä,  kun pari vuotta sitten DxO jakoi ilmaiseksi DxO Optics Pro ohjelmaansa? Nyt Optics Pro on ladattavissa jälleen ilmaiseksi yhtiön sivuilta, mutta nyt jaossa on tuoreempi versio. Tällä kertaa jaossa on versio 9, kun viime kerralla jaettiin versiota 8.

Dxo Optics Pro parantaa kuviesi laatua automaattisesti

Dxo Optics Pro on todella tehokas ohjelma raw-kuvien käsittelyyn, sitä voi käyttää joko yksinään tai yhdessä Lightroomin tai Capture Onen kanssa. Ohjelmasta löytyy todella paljon korjailuprofiileja eri kameroihin ja objektiiveihin, eli objektiivien vääristymät on erittäin helppo poistaa ohjelmalla. Lisäksi versiossa 9 esiteltiin DxO:n Prime Noise Reduction -kohinanpoistotekniikka, jota käytän myyntikuvien luomisessa silloin, kun Lightroomin tai Capture Onen kohinanpoisto ei riitä. Lue lisää ohjelman ominaisuuksista DxO:n sivuilta.

Uusin versio Optics Pro:sta on versio 11, jonka hankin itselleni jonkin aikaa sitten. Kohinanpoisto toimii uudessa versiossa hieman nopeammin kuin tässä vanhemmassa, mutta laadun suhteen ollaan aika samalla tasolla. Lisäksi Optics Pro parantaa kuvanlaatua automaattisesti aina kun kuvia avataan, kannattaa ihan ehdottomasti kokeilla. Lue lisää

Pisaroita valokuvassa

Vesitippojen valokuvaaminen onnistuu monella tavalla

Tippakuvat ovat alkaneet kiinnostamaan sen jälkeen, kun Penttisen Jarkko näytti, että mitä voi saada aikaan kun tietää mitä tekee. Hankaluutena tippakuvien ottamisessa on kameran sulkimen täsmäys siihen hetkeen, kun pisara putoaa veteen. Lisäksi tarvitaan muutama salamavalo ja tapa kytkeä ne kameraa siten, että kamera pysyy jalustalla, ja salamat ovat siroteltuina vesiastian ympärille. Normaalisti tähän tarvitaan magneettiventtiileitä ja jonkinlaista logiikaa niitä ja kameraa ohjaamaan.

Päätin kuitenkin kokeilla, että mitä saisin aikaan ilman mitää erityisiä vehkeitä, siis vain sellaisia tavaroita hyödyntämällä, mitä löytyy kaapeista valmiiksi. Lue lisää

Canon eos ds closeup

Apua kameran hankintaan – Canon, Sony, vai Olympus?

Kamera-kuume iskee minulle aina säännöllisin väliajoin ja nyt tarvitsisin apua uuden kameran hankintaan. Tällä hetkellä olisi paljon uusia kameroita, joista valita, mutta uuden kameran valinta on ehkä hankalampaa kuin koskaan aiemmin. Kameran ostaminen ei ole helppoa, koska eri valmistajien kameroissa on kaikissa jotain kiinnostavaa, mutta tuntuu siltä, että missään mallissa ei ole kaikkia haluamiani ominaisuuksia.

Kameran hankintaan vaikuttaa muiden seikkojen ohella myös aiemmin hankittujen kameroiden ja objektiivien merkki. Vaikka adaptereiden avulla voi yhdistellä eri merkkejä keskenään, niin saman merkkiset kamerat ja objektiivit toimivat aina parhaiten yhteen.

Olen tapani mukaan miettinyt aika perusteellisesti eri vaihtoehtoja ja pähkäillyt, että mistä saisin apua kameran hankintaan. Aloin tekemään pientä listaa kiinnostavista kameroista ja niiden ominaisuuksista, ja ajattelin kirjoittaa ajatuksistani auttaakseni ehkä muita samassa tilanteessa olevia kuvaajia. Lue lisää