Lightroom hidas kuin etana

Törmäsin netissä hauskaan kieli poskessa tehtyyn kirjoitukseen, jossa sen kirjoittaja kirjoittaa kirjeen Adobelle ja pyytää sitä tekemään jotain, koska hänen Lightroom hidastelee. Lueskelin aiheesta lisää ja selailin nettiä ja löysin aika monta kirjoitusta, jossa valitettiin samaa asiaa. En ole tajunnutkaan, että Lightroom on muuttunut näin hitaaksi, koska en ole enää vuosiin sitä käyttänyt. Onko se todella?

Olen käyttänyt Adoben ohjelmia vuosia, enkä muista että ne olisivat mitenkään erityisen hitaita olleet. Photoshopistakin usein kuulee nurinaa, mutta lähinnä sen vuoksi että siinä alkaa olla jo liikaakin ominaisuuksia, ja siksi sen käyttö alkaa olla monimutkaista ja hankalaa. Lightroomissa tämä ongelma ei ainakaan vielä ole paha, koska se on paljon tuoreempi ohjelmisto vaikka täyttikin jo kymmenen vuotta. Onnea pyöreistä vuosista Lightroomille!


Tällä hetkellä minulla on käytössä Capture One Pro 10, mutta ei sekään kyllä mikään raketti ole. Varsinkin jos pitää samassa kataloogissa kymmeniä tuhansia kuvia, niin ohjelman avaaminen kestää aika pitkään. Niin ja Photoshopin sijaan käytän Affinity Photoa. Siitä on kyllä sanottava sen verran, että nopeammin toimivaa kuvankäsittelyohjelmaa en ole nähnyt. Siitä täydet pisteet Affinitylle.

Suuremmat kuvat vaativat Lightroomilta enemmän

Suurin syy ohjelmistojen hidastumiseen taitaa olla nämä uusien suurien kennojen tuottamat valtavan kokoiset kuvatiedostot. Jos ennen kuvien koko oli ehkä siinä kymmenen megatavun paikkeilla, niin nyt puhutaan jo useista kymmenistä megatavuista. Ja koska kuvia otetaan paljon, ja kamerat pystyvät ottamaan yhä enemmän kuvia alati nopeampaan tahtiin, ei ole ihme että kovalevyt täyttyvät. Ja se, jos mikä, hidastaa tietokoneen toimintaa.

Ehkä kannattaa miettiä hieman sitäkin, että kuinka voisi rajoittaa kuvien määrää. Minulle tulee helposti satoja kuvia per kuvauskerta, ja olen alkanut tekemään niin, että katson jo kameran takanäytöltä, että mitä säästän ja mitä heitän heti pois. Lintuja kuvattaessa varsinkin turhia kuvia tulee ihan älyttömiä määriä. Nykyään teen niin, että merkkaan kamerassa ne kuvat jotka haluan pitää, ja heitän kaikki loput pois. Aika raakaa peliä, mutta ei tällaista kuvatulvaa pysty muuten hallitsemaan.

Tilannetta ei myöskään ainakaan helpota se, että HDR- ja panoraamakuvia tehdään nykyään niin paljon. Silloin yhden kuvan tekemiseksi pitää ottaa 3-10 ruutua, jotka sitten yhdistetään valmiiksi kuvaksi. Ja nämä syntyvät kuvatiedostot voivatkin sitten olla jopa satojen megatavujen kokoisia.

Toisaalta kun ajat muuttuvat ja tekniikka kehittyy, niin kyllä ohjelmistokehittäjienkin pitää pysyä mukana menossa. Siksi onkin hyvä, että on kilpailua. Vaikka Adobella on lähes monopoliasema ammattilaisten keskuudessa, niin onneksi me harrastajat voimme itse vapaasti valita mitä ohjelmistoja käytämme. Usein itselleen parhaiten sopivimman ohjelmiston voi löytää jopa halvemmalla.

Onko Lightroom hidastellut sinulla?

Koska Lightroomia on kehitetty jo vuosikausia ja koska siihen on lisätty koko ajan uusia ja hienoja ominaisuuksia (hyvä niin), alkaa ohjelman koko olla sitä luokkaa, että ei ole ihme että Lightroom hidastelee. Ehkä jotain asioita olisi ehkä hyvä poistaa tai ainakin keventää ohjelmiston rakennetta jollakin tapaa. On myös esitetty ajatus, että koko Lightroom olisi syytä kirjoittaa alusta asti uudelleen. Ja kuulemma tämä hidastelu on jatkunut joillakin jo vuosia. Pitäisiköhän Adoben tehdä vihdoin jotain??

Minä en muista Lightroomin koskaan juuri hidastelleen, mutta sen nykytilasta ei minulla ole oikein käsitystä. Kuulisin mielelläni, että hidasteleeko Lightroom sinulla? Kokemuksia ja vinkkejä nopeuttamiseen voisi kerätä tämän kirjoituksen kommentteihin, jotta saadaan kuvaa siitä, että millainen Lightroomin tilanne oikeasti on.

Tässä vielä kirjoitus, johon viittasin alussa:


https://www.slrlounge.com/dear-adobe-please-fix-lightroom/?utm_content=buffer93078&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer


7 Vastauksia
 1. markku
  markku says:

  Kutosversio ainakin vaatisi kunnon näyttöohjaimen
  Olen huomannut kun käyttää prosessorin omaa GPU niin tuuletin huuttaa aika voimakkaasti
  Vitosella en huomannut samaa ilmiötä.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Niin eikös näissä uusimmissa Lightroom-versioissa ole tuki näytönohjaimen grafiikkaominaisuuksien hyödyntämiseksi? Senhän pitäisi nopeuttaa toimintaa reilusti, ainakin teoriassa.

   Vastaa
 2. Tomi N
  Tomi N says:

  Mulla on ollut sama tietokone about koko “aktiivisen” (semiaktiivinen harrastaja) LR:n käytön ajan ja kyllähän tuo on hidastunut kovasti. Tietysti se ikävä kyllä on normaalia että raudan pysyessä samana ohjelmat hidastuvat päivitysten myötä. Suurin kompastus oli kun vaihdoin näytön korkearesoluutioisempaan. Kahdella 2560×1440 näytöllä en omalla raudalla (i5-2500, 8Gt, ei kunnon näytönohjainta) pysty Lightroomia edes käyttämään siedettävästi. Kyllähän tässä koneen päivitys on pian edessä, harmi sinällään kun se riittää kaikkeen muuhun aivan mainiosti.

  Katalogini on aika siedettävän kokoinen, kuten myös kuvatiedostoni (Olympuksen 16MP kennot). Lightroomin toimintatapa on toki jo sellainen että se tulee aina vaatimaan laskentatehoa. Kyllä sieltä varmasti löytyisi Adobelta tehokkaampaa koodia jos kilpailu hieman lisääntyisi ja Adoben asemaa ykköspallilla joku pystyisi hieman paremmin heiluttamaan.

  Yksi optimointikikka ainakin kuvien selaamiseen ja zoomaamiseen (tarkennuksen tsekkaaminen ym) on varmistaa että on 1:1 previewit cachessa, jolloin kuvat aukeavat huomattavasti nopeammin. Minulla on ainakin oletuksena että ne poistetaan 30 pv jälkeen, joten jos palaan tutkimaan tarkemmin jotain vanhoja kuvia, luon eka koko kansiolle 1:1 previewit, mikä ottaa aikansa.

  Ei valitettavasti ole nyt viitteitä, mutta koneen päivitystä miettiessä lueskelin hieman raudan käytöstä. Muistelisin nähneeni testejä joissa kuvien laittaminen SSD-levylle ei nopeuta toimintaa juuri lainkaan, ainakaan jos cache jo sijaitsee SSD-levyllä. SSD ei yleensäkään tainnut nopeuttaa Lightroomia niin paljon kuin toivoisi, kun lähes kaikki tarvittavasta väännöstä liittyy CPU/GPU-laskentaan. LR:ssä suurin hyöty on suuresta prosessorin kellotaajuudesta yhdellä ytimellä. Useammista ytimistä on hyötyä lähinnä importissa ja exportissa. Noihin GPU-käyttöihinkin löytyy aika ristiriitaista tietoa että kuinka paljon se oikeasti hyödyttää. Koko GPU-tuki on myös sinällään vielä vaiheessa ja toimii vain tietyissä ominaisuuksissa ja tuo hyötyä vain isoilla korkean resoluution näytöillä. Hieman aiheesta https://petapixel.com/2015/05/08/why-your-lightroom-cc-may-actually-be-slower-with-the-new-gpu-acceleration/

  Kaikesta huolimatta en ole vielä tarpeeksi motivoitunut siirtymään johonkin toiseen ohjelmaan, vaikka ehkä pitäisi kokeilla vaihtoehtoja 🙂

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   No niin! Löytyihän sentään joku, jolla on ongelmia nopeuden kanssa. Kiitos erinomaisen kattavasta kommentistasi sekä hyvistä vinkeistä, Tomi!

   Ohjelman vaihtaminen toiseen on tosiaankin ole sellainen asia, jota pitää harkita tarkkaan. Kun on kerran opetellut jotain ohjelmaa käyttämään ja koonnut kuvansa kansioihin tms. järkevään rakenteeseen ohjelman sisällä, ei vaihtaminen käy ihan käden käänteessä. Sen takia on yleensä järkevämpää odotella että jospa nopeus paranisi ohjelmistopäivitysten myötä. Se voi tosin olla tuskaista hommaa. Päivityksiä kyllä tulee, mutta se on eri asia että nopeutuuko ohjelman toiminta, vai hidastuuko se entisestään.

   Minä kokeilin aikanaan Capture One Prota ihan siitä syystä, että Adoben Creative Cloud on aika kallis, enkä uskonut että Lightroomia saisi ilman CC-tilausta enää kovinkaan pitkään. En tosin ollut aikeissa vaihtaa ohjelmaa, mutta kun näin miten hyvää jälkeä Capture Onella saa aikaan, oli vaan ihan pakko. Prosessi oli kyllä aika raskas ja hankala, mutta kuvanlaatu on minulle ykkösprioriteetti, joten muuta vaihtoehtoa ei oikeastaan ollut. En kuitenkaan suosittele Lightroomin vaihtamista sellaiselle, joka ei ole valmis näkemään vaivaa sian vuoksi.

   Vastaa

Sinullakin on mahdollisuus osallistua keskusteluun!

Olisiko sinulla tähän jotain lisättävää tai kysyttävää, tai oletko eri mieltä jostain?
Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä epäröi, vaan tule mukaan ja jätä kommenttisi rohkeasti!

Osallistu keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.