Nikon esitteli uuden D810 -järjestelmäkamerarungon, joka on seuraaja edeltäville D800- ja D800E malleille. Uudesta kamerasta on poistettu optinen alipäästösuodin kennon edestä maksimaalisen tarkkuuden aikaansaamiseksi. Myös suljin ja peilimekanismi on uudistettu vastaamaan uuden supertarkan kennon vaatimuksia, tarkoituksena estää kuvan ottamisen aiheuttaman tärähdyksen vaikutus kuvan terävyyteen.


Uusi tehokas kuvan prosessointi on samaa tekniikkaa kuin Nikonin lippulaivamallissa, D4S:ssä. Tehon lisääminen mahdollistaa 5 kuvan sarjanopeuden täydellä 36 megapikselin resoluutiolla. Herkkyysalue uudessa kamerassa on ISO 64-12800, laajennettuna ISO 32-51200. Uusi aikaisempaa matalampi minimiherkkyys mahdollistaa pidempien suljinaikojen käytön esimerkiksi maisemakuvauksessa pienentäen samalla kuitenkin hieman kameran dynamiikka-aluetta.

 

Muita uudistuksia löytyy mm. tarkennusjärjestelmästä, videokuvausominaisuuksista, automaattivalotustekniikasta ja sarjakuvauksesta. Kameran takasivulta löytyy Nikon 4DS:stä tuttu 3,2 tuuman ja 1 229 000 pisteen RGBW LCD-näyttö. Kaikenkaikkiaan pieniä ja hieman isompiakin parannuksia löytyy lähes jokapuolelta, mutta ulkoisesti uusi kamera on muuttunut vain vähän edeltäjiinsä verrattuna.

Kamera saadaan kauppoihin heinäkuun loppupuolella ja suositushinta kameralle on 3500 euroa.

Uudet ominaisuudet ovat lukumäärällisesti aika mittavat, mutta ‘se jokin’ ominaisuus jäi mielestäni Nikonin uutuudesta puuttumaan. Ei sillä, että kyseessä olisi huono kamera tai vaatimaton päivitys vanhaan nähden, mutta uuden suljin- ja peilimekanismin lisäksi en löydä listalta mitään kovinkaan yllättävää.

Ehkä olemme tulleet jo siihen pisteeseen, jossa kamerat ovat saavuttaneet sen tason, josta ei enää suuria hyppäyksiä pysty uudistusmielessä tekemään. Toisaalta, aika monet uudistuksista koskevat videokuvaamista, eivätkä ne ehkä sen vuoksi saa minua kovinkaan paljoa innostumaan. Vai ovatko nämä merkkejä kenties DSLR-kameroiden suosion alkavasta hiipumisesta?

Jos olisin hankkimassa Nikonin runkoa, tämä olisi ehdottomasti se jota tavoittelisin. Jotenkin nykyään tuntuu vain siltä, että mielenkiintoisimmat uutuudet löytyvät peilittömistä kameroista, ja siinä kilpailussa ei sen paremmin Nikon kuin Canonkaan ole millään tavalla kiinnostavia kameravalmistajia, vieläkään.

Nikon D810 tärkeimmät ominaisuudet:

 

 • Sääsuojattu magnesiumseoksesta valmistettu runko
 • 36,3 megapikselin FX-kokoinen kenno
 • ISO-herkkyys 64–12 800, laajennettavissa vastaamaan ISO-herkkyyttä 32–51 200.
 • Sarjakuvaus  7 kuvaa/s (DX-tila), 5 kuvaa/s (FX-tila).
 • EXPEED 4: supertehokas prossointi
 • Heijastamaton 3,2 tuuman ja 1 229 000 pisteen RGBW-nestekidenäyttö
 • 51 tarkennuspisteen Multi-CAM 3500FX -AF-järjestelmä
 • Automaattitarkennuksen tarkennusalueryhmä -tila
 • Kaksi korttipaikkaa: Yksi CF-korttipaikka UDMA 7 -korteille ja yksi SD-korttipaikka suuren kapasiteetin SDXC- ja UHS-1-korteille.
 • RAW S -kuvakoko
 • Uusi suljin- ja peilimekaniikka sekä elektroninen sulkimen etuverho
 • Jaetun näytön zoom liveview-tilassa

 

Olen innokas valokuvaaja ja Digikuvaaja-valokuvausblogin perustaja. Kuvaan useille kansainvälisille kuvatoimistoille ja kuviani on nähty myös monissa kotimaisissa lehdissä. Voit lähettää minulle sähköpostia osoitteeseen teemu@digikuvaaja.net

Vastaa