Metabones Speed Booster on uskomattomalta kuulostava adapteri, jolla voidaan liittää perinteisen digijärjestelmäkameran objektiiveja moniin peilittömiin järjestelmäkameroihin. Uskomatonta adapterissa on se, että sen luvataan parantavan objektiivin valovoimaa sekä terävyyttä samalla kun se lyhentää objektiivin polttoväliä.


Adapteri toimii periaatteessa siis päinvastoin, kuin normaali telekonvertteri, joka lisää polttoväliä eli “putken pituutta”valovoiman kustannuksella. Speed Booster lyhentää objektiivin polttoväliä 0,71 kertaiseksi ja parantaa valovoimaa yhden aukon verran. Eli nopealla laskutoimituksella normaali 50mm:n objektiivi f/1.4:n valovoimalla muuttuu 35,5mm f/1.0 objektiiviksi. Sellainen kyllä kelpaisi!

Adapterin ensimmäinen versio mahdollistaa Canonin EF-objektiivien käyttämisen Sonyn NEX-runkojen kanssa. Se tulee saataville vielä tämän kuun aikana 599 dollarin hintaan. Tuotetta voi tilata Metabonesin internet-sivujen kautta.

Teknisiä tietoja:

 • Suurennuskerroin: 0.71x
 • Liitettävän ogjektiivin suurin mahdollinen aukko: f/1.26
 • Suurin mahdollinen aukko: f/0.90
 • Rakenne: 4 linssielementtiä 4 ryhmässä
 • Yhteensopivat objektiivit: Canon-EF, Nikon-F
 • Canon-EF: Automaattinen aukko, tarkennus ja kuvanvakaaja
 • Nikon-F: Manuaalinen aukon säätö G-tyypin linsseillä
 • Yhteensopivat kamerat: Sony NEX, Micro Four Thirds (Fujifilm X tulossa)
 •  Mitat (Sony NEX version): 69mm x 27mm
 •  Paino (Sony NEX version): 194 grammaaLisää tietoa: Philip Bloom: Metabones Speed Buster
Testiraportti: LensRentals.com

Olen innokas valokuvaaja ja Digikuvaaja-valokuvausblogin perustaja. Kuvaan useille kansainvälisille kuvatoimistoille ja kuviani on nähty myös monissa kotimaisissa lehdissä. Voit lähettää minulle sähköpostia osoitteeseen teemu@digikuvaaja.net

9 Comments

 1. Pakko saada 😉

 2. 599 dollaria… pimeäkuvauksessa varmasti puoltaa paikkaansa. Toisaalta alkuperäistä optiikkaahan se ei sinänsä paranna. Toisaalta jos optiikka on valmiiksi jo hyvä, niin sitten on monesti valovoimakin. Pitkissä zoomeissa tuo olisi oikein hyvä mutta toisaalta lyhentää zoomia… Millaistenhan linssien yhteydessä tuo olisi parhaimmillaan… Valovoiman lisääminenhän on aina sinänsä hyvä!

 3. Väittävät sivuilla, että parantaisi vielä piirtoakin. Sitä kyllä uskallan epäillä. Odotan mielenkiinnolla ensimmäisiä kunnollisia testejä, että pääsee itse arvioimaan piirron terävyyttä. Jos tuo tekee sen mitä lupaavat, niin hinta on mielestäni perusteltu.

 4. Jos tuo todella tuohonkin pystyisi niin on uskomaton lisäosa! Pistähän tänne infoa jos tuosta uutta kuuluu. Varmasti kiinnostaa testaajia jos lupaukset ovat tuota luokkaa!

 5. Erittäin mielenkiintoinen keksintö. Jäädäänpä odottelemaan kauhulla kunnon testejä, sillä silloin voi tulla tuon adapterin lisäksi NEX:n pakkohankinta Canonin rinnalle.

  • Osuit naulan kantaan! Nimenomaan kauhulla, luulisi nykyiselläkin kalustolla pärjäävän. Toisaalta, voisihan kai sitä joskus ehkä myydäkin jonkun kameran. Ehkä…

 6. Löysin yhden testin adapterista. Lisäsin linkin jutun loppuun. Näyttäähä tuo toimivan!

 7. Myös dpreview on päässyt testaamaan adapteria. Todellakin, näyttää toimivan. Valovoimaa tulee lisää luvatusti, keskeltä kuva on jopa terävämpi kuin kuin 6D:llä, mutta valitettavasti kulmista selvästi pehmeämpi ja vinjetoi rajusti… AF toimii, mutta on kuulemma todella hidas. Tulisipa tästä Canonin kroppikennosille tarkoitettu versio, niin vois vaikka harkita.

Vastaa